Usnadněte si vytváření RTG seznamů pomocí doplňku Scraper

Již v minulosti jste mohli na našem blogu najít návod, jak importovat velké množství RTG seznamů, které si rychle vytvoříte v Excelu a následně spárujete s RTG kampaní. V návaznosti na něj jsme pro vás nyní připravili návod, ve kterém vám ukážeme, jak snadno můžete získat data pro velké počty nových RTG seznamů.

Jestliže plánujete testovat různé délky členství v seznamech, zabralo by vám ruční vytváření seznamů poměrně dost času. Díky rozdílným délkám členství například zjistíte, že uživatelé s kratší délkou členství v seznamech konvertují častěji a vy tak můžete přizpůsobit cenové nabídky – vyšší maximální cena za proklik pro RTG seznamy s vyšší efektivitou a naopak.

Pokud ke své práci používáte prohlížeč Chrome, stáhněte si z obchodu Chrome doplněk Scraper. Po snadné instalaci se můžete vrhnout na získávání URL a názvů seznamů, která budete chtít využít pro RTG seznamy.

Pojďme se tedy podívat na příklad, jak takové URL a názvy získat. Pro ukázku jsme použili internetové stránky Pletiva Dobrý.

  1. Pravým tlačítkem myši přímo na webu, pro který chcete seznamy vytvořit, si vyberte první budoucí seznam ze sekce nebo kategorie a kliknete na Scrape similar. V našem případě Poplastované pletivo.
    seznam pletivscrape similar

  2. Po potvrzení výběru vám vyskočí okno s přehledem, které Scraper označil jako stejná či podobná.pletivo-seznamy
  3. Po kontrole můžete výsledek buď přímo exportovat do Google Docs nebo klasicky zkopírovat do schránky. Doporučujeme využívat druhou možnost, kde si výsledek zkopírujete do Excelu a následně dále upravujete.
  4. Úpravy v této části vycházejí z již zmiňovaného článku. Do prvních buněk je potřeba dopsat Remarketing list name, Description, Membership duration a url contains. Potom vložte data z rozhraní Scraperu a upravte do následné podoby:
    Remarketing list name Description Membership duration url contains
    Poplastované pletivo – 7 7 poplastovane-pletivo-pvc
    Pozinkované pletivo – 7 7 pozinkovane-pletivo-ctyrhranne
    Svařované pletivo – 7 7 svarovane-pletivo
    Lesnické uzlové pletivo – 14 14 levne-uzlove-lesnicke-pletivo
    Voliérové pletivo – 14 14 pletivo-na-voliery-svarovane
  5. Takto upravený seznam uložte jako text oddělený tabulátory (.txt). V záložce Retargeting v rozhraní Skliku zvolte importovat seznamy a nahrajte je v kódování Windows-1250
  6. Po obnovení stránky by se měly objevit nahrané RTG seznamy.

Pokud vám nebude Scraper fungovat jako v našem příkladu, může vám pomoci ruční přidání sloupce v rozhraní Scraperu (@href) a úprava zdroje (XPath Reference). Může se vám tedy stát, že Scraper zjistí pouze text bez URL. V tomto případě je nutná ruční úprava již zmiňovaného zdroje a přidání sloupců.

Abyste získali URL, musíte odstranit “/span” z výběru, přidat nový sloupec přes zelené + kam napíšete “@href” a znovu načtete přes tlačítko Scrape.

Věříme, že tento návod v kombinaci s předchozím článkem vám pomůže ušetřit čas při tvorbě RTG seznamů, tak i v optimalizaci a vyšší efektivitě RTG kampaní. Pokud budete mít otázky či dotazy ohledně tvorby seznamů, napište nám nebo zanechte zprávu v komentářích pod článkem.

Za celý tým Skliku Tomáš Hanzlík

Sdílet na sítích